A Swedish proposal to convert a disused grain silo into a vertical cemetery.

Two Designers Want to Turn an Old Swedish Grain Silo Into a Vertical Cemetery

Two Designers Want to Turn an Old Swedish Grain Silo Into a Vertical Cemetery

The Eye
Slate’s design blog.
Feb. 29 2016 9:04 AM

Two Designers Want to Turn an Old Swedish Grain Silo Into a Vertical Cemetery

160229_EYE_Crematorium1
Students at Lund University have proposed turning a disused grain silo in Sweden into a vertical cemetery (right). The grain silo to the left would be turned into housing.

Fredrik Thornström and Karolina Pajnowska

The controversial concept of skyscraper cemeteries is one way that designers have imagined a future solution to the problem of overcrowding in urban areas, where finding space for growing populations is a challenge not only for the living but also for the dead.

The Entrance
The entrance.

Fredrik Thornström and Karolina Pajnowska

Recently Fredrik Thornström and Karolina Pajnowska, master’s candidates at the School of Architecture at Lund University in Sweden, proposed another take on the concept of a vertical cemetery that would involve repurposing a disused grain silo in Malmö—the country’s third-largest city—into a crematorium and columbarium.

Ceremony Hall, lighter
The ceremony hall.

Fredrik Thornström and Karolina Pajnowska

Their idea involves turning one silo into a crematorium and its adjacent twin into housing, a project they are calling “The House of the Living and the House of the Dead.” But Thornström told me in an email that the main focus of the proposal is the vertical cemetery that would turn the cylindrical silo structure into a columbarium, placing a crematorium in the facility’s machine tower.

Region section, lighter
Visiting the dead.

Fredrik Thornström and Karolina Pajnowska

Advertisement

“The concept of the building is making clusters of silo-cylinders to form empty ‘voids’ flooded with light from above,” he said. “These voids are spaces designated for ‘the dead’ and inaccessible for the living that are visiting the columbarium.”

The Void
The proposal includes a water feature.

Fredrik Thornström and Karolina Pajnowska

The Last Farewell
A display urn.

Fredrik Thornström and Karolina Pajnowska

Part of the silo would be turned into a somber ceremony hall for funerals. Urns containing the remains of loved ones would be placed on shelves spiraling along the inner walls of one of the so-called voids, so that friends and family could visit. “Every urn is accessible from the darker, meandering spaces in between the voids through a small window that serves as the memorial slot for the passed away,” Thornström said, “as in a traditional columbarium.”

SECTION100-01
A view of the silo architecture.

Fredrik Thornström and Karolina Pajnowska

Of course not everyone might be in love with the idea of turning a structure whose previous function was to process and store grain into a crematorium and final resting space for human beings. But it’s an imaginative solution both as an urban recycling project of a disused industrial building and one answer to the worsening problem of overcrowding in the world’s urban cemeteries, as cities run out of land for burial plots and are forced to embrace new solutions for housing the dead.

Kristin Hohenadel's writing on design has appeared in publications including the New York Times, Fast Company, Vogue, Elle Decor, Lonny, and Apartment Therapy.