This House’s Rooms Rotate With the Touch of a Button

The Eye
Slate’s design blog.
Sept. 4 2014 11:56 AM

This House’s Rooms Rotate With the Touch of a Button

140904_EYE_NextOffice03
The Sharifi-ha House by Tehran architecture studio Next Office has three rooms that pivot up to 90 degrees.

Photo by Parham Taghioff. Courtesy of Next Office.

The delightful, surprising design of the Sharifi-ha House by Tehran-based architecture firm Next Office centers around its rotating box-shaped rooms on three floors. The motorized rooms can each be turned 90 degrees to make them outward- or inward-facing according to the weather. The angles at which the boxes are pivoted change the disposition of the rooms and the appearance of the house's narrow facade.

140904_EYE_3
A planning diagram of the rotation process.

Courtesy of Next Office

“Uncertainty and flexibility lie at the heart of this project’s design concept,” the designers wrote in an email, adding that the flexible design allowed for a house that was by turns “introverted or extroverted.”

The design for the home in Tehran, which was completed in 2013, is a modern interpretation of old Iranian mansions that had both summer and winter living rooms.

140904_EYE_4
A diagram showing the traditional divide between weather-dictated introverted and extroverted Iranian architecture.

Courtesy of Next Office

Advertisement

“In summertime, Sharifi-ha House offers an open/transparent/perforated volume with wide, large terraces,” they write. “In contrast, during Tehran’s cold, snowy winters the volume closes down, offering minimal openings and a total absence of those wide summer terraces.”

140904_EYE_NextOffice02
Sharifi-ha House in an introverted winter mood.

Photo by Parham Taghioff. Courtesy of Next Office.

To ensure that light passes through the building when the rooms are inward-facing, the building is designed around a central void that allows light to pass through the home's seven floors.

140904_EYE_Interior1
A view from inside.

Photo by Parham Taghioff. Courtesy of Next Office.

“When the turning boxes are closed, the building captures sunlight throughout the space of the central void, which also connects the two fixed volumes by suspended bridges,” the architects wrote.

The three rotating rooms were created as a breakfast room on the first floor, a guest room on the second floor, and a home office on the third floor, but the designers said that the rooms can be adapted to the residents' needs.  

140904_EYE_TimeLapse1
The exterior of the Sharifi-ha House in Tehran, designed by Next Office.

Photo by Parham Taghioff. Courtesy of Next Office

So how did they engineer those rooms to turn? The applied manufacturing technique for the turning mechanism, the designers said, is the same method used in turning theater sets and car show floor exhibitions.

  Slate Plus
Slate Picks
Nov. 21 2014 1:38 PM What Happened at Slate This Week? See if you can keep pace with the copy desk, Slate’s most comprehensive reading team.